School: Leacaigh (Leacach)

Lackagh Beg, Co. Galway
Seosamh Ó hÁinlíghe

1. Sean Scoileanna
    Bhí sean scoil i Cathair Na Noinín ag Líam Cléireach sé an sórt iocaidheachta a geobhadh sé ná cáca caisten agus an sórt bíad a bhíodh ag imtheacht san am. Bhíodh glanteoir ag an doras aige agus deiread sé lé gach gasún ar maidin is fearr feachaint romhat ná gá feachaint in do dhiaidh. Bhíodh stair agus tír-eolas agus uimhreacht ar bun aige.
    Bíod scoil eile i mBhaile an Cláir. Bhí sé ar bhun ag Máire Ní Ceallaigh. Sé an rud a bhí ar siubhal i scoil Baile Cláir is bhí i scoil Leacaigh. Bhí scoil eile ar na Móinteacha i mBaile Cláir. Sé an muinteoir a bhí ortha ná Tomasín Bacach. Togadh muinteoir dobead é agus cuaidh sé go Meiriceá in a dhiaidh sin agus tá cuid dá cuid sgriobhanna lé fághail fos. Bhí muinteoir eile dá m'ainm dí Máire Ní Cartaigh i gceanntar Leach
    Seoirse. Bhí muinteoir eile i bParáiste Anach Cuain dá m'ainm dé Seamuisín ag an d'iocaidheacht a dfághad sé pinghinn sa mí. I sin pighinn ó gach sgolaire.
    Eilís Ní Fhlionn
    Leacach.