School: Leacaigh (Leacach)

Lackagh Beg, Co. Galway
Seosamh Ó hÁinlíghe

1. Dithead na daoine trí bhéile sa ló fadó acht amháin sa gCarruigheas ní ithidís acht béile amáin. Ní ithead na fir brisfeasta go dtí an deich a chlog gá mbead síad ag obair in aice an tighe. Theigidís amach ag obair roim a mbéile agus thagaidis isteach ar a deich. Bhíodh an proinn an dara bhéile ar an dó a chlog agus an suipéar nó an tríomhadh bhéile ar an ocht.
    Bhíod ceaist fhatai agus bláthach acú ar maidin aguis bhíod cáca mín coirce nó cáisten agus leamhnacht acú in a dhiad sin. Bhíod im agus uibeacha freisin acú. Ceaist fhataí sin fataí rósta.
    An proinn an dara béile. bhíod fataí agus íasg is mó a bhíod acú agus bláthach lé n-ól. Bhíodh uibheaca acú leis na fataí Dé h-Aoine. Ní bhíod aon fheoil acú acht amháin De Domnaigh. Muicfheoil agus cabáiste is mó a bhíod acú agus bhíod feoil eanlaith acú go minic freisin.
    Ag an-h-ocht a clog dithidis an suipéar. Leithte is mo a bhíodh acú agus leamnacht. Bhíod leithte freisin acu ar maidin nuair bhíod na fataí gan.
    1. products
    Eilís Ní Fhlionn