School: Leacaigh (Leacach)

Lackagh Beg, Co. Galway
Seosamh Ó hÁinlíghe

1. Sé an tam is mó a pósann na daoine sa róif tar éis an Nodhlaig agus fé Cásg. Ní maith leób pósadh Mí Bealtaine, Dia Máirt, Dia Céadaoin ná Dia hAoine. I Dé lúain, Daordaon agus Dé Satharn a phósann síad de gnáth.
    Fado is é seo an caoí a dheanadh síad na cleamhnaistí. Do bhailuigheadh athair an cailín agus athair an bhúachaill agus cúpla daoine eile i dteach ósta san mbhaile mór. Mar na mbheadh síad sásta leis an spré do bhriseadh síad an cleamhnais. Amannta chuireadh síad cúnntas chuca go bfuighidís a tuille agus bheadh sé socruighthe annsin.
    Gheibheann an chailín stoc agus airgead, ach in aonfeacht leób sin is maith léithí i gcómhnaidhe bó bainne dfágail mar sin é an spré is áthamhail.
    Núair a bhíodh beirt ag dul ag pósadh fadó do theigeadh an fear go dtí an cailín lé capall díallaid agus do theighidís go dtí an séipéil. Núair a thagadh an lánamhán amach ar an séipéal bheadh go leór daoine ag fanacht taobh amuigh ar capallaibh díallaid
      1. poetry
    Máire Ní Oisín