School: Leacaigh (Leacach)

Lackagh Beg, Co. Galway
Seosamh Ó hÁinlíghe

1. (1) Luibheanna déanann dochar do talamh:-
    Coinnigheann na daoine thart ar an áit seo a lán gabhair. Coinnigheann siad iad in aice leis na caoire mar tá luibh ins an talamh agus má itheann aon caora an luigh gheibheann sí bás. Itheann na gabhair na luibheanna seo ac ní dhéanann siad aon dochar dóibh.
    (2) Luibheanna a bhfuil leigheas ionnta:-
    Nuair a geibeann daoine an galra buidhe cuireann siad gáirleóg síos i bpota agus ólann siad an uisce a thagann as. Má bhíonn bonnúl ar do chos faigh cúpla billeóg gearr agus cuir ar an mbonnúl íad. Tá leigheas ins an billeóg sráide i gcómhair gearrtha. Má tá píann in do mhuinéal fhaigh croicheann crainn cuillinn agus cuir síos i bpota ar an teine é agus bruith é agus núair a tagann uisge as tóg aníos as an bpota é agus chuir leis do mhuinéal é.
    Tá crann ag fás thart ar an áit seo agus tugtar "an creann trom
    Máire C. Seóige