School: Creag Mór (Naomh Pádraig)

Cregmore, Co. Galway
Cathal Ó Murchadha

1. (continued from previous page)
    aige. Búaladh an doras agus tháinig an mbeirt saighdiúir isteach agus do bhaineadar an claidheam dhe.
  2. Bhí fear ann uair amhain darbh ainm dó "Gobán Saor." Bhíodh sé í gcomhnuidhe ag siubhal ar thóir oibre ach ní thiubharfadh aoinne obair dó mar ní raibh aon chuma oibre air agus ceapadar nach raibh a ceird aige cor ar bith.
    Bhí sé ag siubhal an lá seo go dtáinig sé go Mainistéar Baile Cláir na Gaillimhe. Bhí trúidr fear ag obair annsin agus nuair a chonnacadar an Gobán agus é ag iarradh obair thosuigheadar go léir ag gáire agus ag magadh faoí. D'iarr an bhainisteóir air cé'n áit ar fhóghluim sé a cheird. "Is cuma dhuithse cé'n áit ar fhóghluim mé é ach tá mé cinnte go bhfuil sé agam sa nios féarr ná agat sa", ar san Gobán leis. "Bhuell déan cut is dá earbaill annsin ar faidh is béidhimíd ag ithte ár ndeinneir", asan an bainisteóir leis, agus bhí sé ag gáire mar ceap sé nach raibh an Gobán in ann aon rud a dhéanamh cheart. Chuaidh an bainisteóir isteach agus an bheirt fhear eile go dtí
    Síghle Ní Coileáin
    Lisheenavalla, Co. Galway