Scoil: Creag Mór (Naomh Pádraig)

Cregmore, Co. Galway
Cathal Ó Murchadha

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ann fadó agus bhí sé in a chómhnuidhe í leacach agus peacach mór a bhí ann. Ní raibh sé ag dul go dtí an Aifreann ná na sacramantaí na isteach san Eagluis cor ar bith. Ar deire tháinig Missiún go dti an áit agus leis an méid a chuala an fear seo uatha, d'iompuigh sé agus bhí sé in a fhíor-caitileaceach as seo amach. Tar éis tamaill maith chuaidh sé go dtí an faoistín agus bhí fáilte mór ag an sagart roimhe agus bhí sé an-lághach leis amach is amach. Dinnis sé a sgéal don sagairt agus an méid gníomh a rinne sé as bhealach agus gach peaca beagnach a rinne sé.
    Diarr an sagart air an raibh dólás air agus dubhairt seisean go raibh gan adhbhrar. Bhuell ars an sagart bhfuil tú indhon "turas na croice a dhéanamh." "Ó! táim, tuige nach bhéinn ars an fear." Sin é an pionós atá ort anois agus déan é. "Tá go maith air seisean." Thug an sagart a bheannacht dó agus chuaidh sé amach ón bosca an fhaoistinigh. Bhí ionghnadh mór air an sagart nuair a chonnaic sé an fear ag dul abhaile gan an phionós a dhéanamh
    Síghle Ní Coileáin
    Lisheenavalla, Co. Galway