School: Creag Mór (Naomh Pádraig)

Cregmore, Co. Galway
Cathal Ó Murchadha

1. (continued from previous page)
    raibh sé ag teastail leó agus nach marbóthadh siad é Annsin cuaidh an mach go dtí doras na halla agus bhuail se ar an doras, fiafruigh an máthair cé a bhí ann, agus dubairt se "mise Mártan Mór na Mart ar mo shon a ithear feól" muna marbotaidh tusa an much mór breach marbóthaidh mise Máirtín Óg. Annsin cuaidh an bean agus an fear amach agus marbuigh siad an much mhór breach
  2. Bhí taillúir in a chomhnaidhe i mBaile na Creige uair amháin. Bhí sé pósta le tamall fada acht ní raibh aon clann aige. Bhíodh sé féin agus a bhean ag rádh nach mbeadh duine ag bith acú le bheith ag obair nuair a bheadh siad féin aosta, agus bhíodh siad i gcomhnaidhe ag clamhsán mar gheall ar sin. Oidhche amháin tháinic duine de's na comharsanna isteach sa teach agus bhí a chuid gruaige in a seasamh suas direach ar a cheann leis an sgannradh. " Ara! céard atá ort a Thaidhg
    Eibhlín Ní hEóláin
    Tómás Ó Griallais