Scoil: Creag Mór (Naomh Pádraig)

Cregmore, Co. Galway
Cathal Ó Murchadha

Ar an leathanach seo

1. Aon uair amháin bhí fear in a cómhnuidhe í nGaillimh. Tomás an tainm a bhí air. Bhí sé pósta le bean as Baile Átha Cliath. Fear ann t-saidhbhir do beadh é agus ní raibh mórán airgead ag aon duine an tam sin. Bhí fhios ag an domhan faoí airgead Tomás. An lá seo tháinig beirt isteach san teach le h-aghaidh airgead mar ní raibh leath phinghin dearg acú le aon rud do ceannacht. Thug Tomás cúpla púnt dóibh gan focal agus chuaidh siad abhaile agus iad ann sásta. Bhí fhios ag an tír mar gheall ar an airgead a thug Tomás don beirt. Cúpla oidhche in a dhiaidh sin tháinig cúpla cailíní chuig an doras ag iarradh airgead thug Tomás cúig punt dóibh agus an tea agus dfan siad an oidhche sin in aice leis an fear lághach agus go deimhin bhí féile mór acú an oidhche sin. Bhí gach sóirt bídh agus deoch ann le h-aghaidh cúpla daoine. Gach nóiméad bheith
    Síghle Ní Coileáin
    Lisheenavalla, Co. Galway