School: Creag Mór (Naomh Pádraig)

Cregmore, Co. Galway
Cathal Ó Murchadha

1. (continued from previous page)
    Liam agus níor eirighe leó cómh mhait agus a d'eirigh le Padhruigh. D'fan Padhraigh sa teach le na mháthair ar feadh tamall mhaith, agus a bhí sé ag imtheact cuir an mháthair an ceist céadhna air agus dubhairt sé go mbfearr leis an cáca beag agus a bheannacht. D'imthigh Padhraigh leis annsin agus bhí sé lán d'ádh. Pós sé bean óg allúin agus cómhnuidhe sé i dteach mór. Fear saidhbhir dob eadh Pádhruigh go dtí an lá a fuar sé bás. Ní h-iongnadh ar bith é go raibh an-ádh le Pádhruigh mar bhí a mháthair ag cur a beannacht in a dhiaidh fhaid is a dfhéad sí é a feaceál.
  2. Bhí greasaidhe ann fadó agus bhí teach beag compórdach aige. Bhí sé pósta agus bhí sé go han bhocht acht bhí saoghal subháileach aige. Bhíodh sé ag déanamh bróga bréagha is bhíodh sé ag obhair moch máll agus déanach. Chuaidh an saoghal i naghaidh agus lá amháin dubhairt sé le na mnaoí nár raibh aon leathar níos mó aige a dhéanfadh aon péire amháin bróg dó. "Níl neart air, "
    Síghle Ní Coileáin
    Lisheenavalla, Co. Galway