School: Creag Mór (Naomh Pádraig)

Cregmore, Co. Galway
Cathal Ó Murchadha

1. (continued from previous page)
    sin í gcóir an Mathgamha meadhanaigh agus leabaidh an-mhóir í gcóir an Mhathghama mór. Lá amháín rinneadar leithte in gaid corcáin agus cuadar ag siubhail amach san gcoil ar feadh an lae.
  2. Bhí fear ann fadó agus bhí triúir mach aige. Sé Seán an t-ainm a bhí ar an nduine dob sheinne díobh, agus sé Padhraig a bhí ar an nduine dob óige agus Liam ar an nduine eile. Daoine leisgeamhala a bhí í Seáin agus í Liam agus bhí air Padhruigh gach rud a dhéanamh. Nuair a bhí siad an-óg d'iarr siad ar a n-athair a gcuid a thabairt dóib. Annsin rinne an mháthair trí cácaí dóib, dhá cáca mór agus ceann beag. Glaoidh sí ortha agus dubhairt sí "Cé acú ab 'fearr libh na cácaí móra agus mo mhalacht nó an cáca beag agus mo bheannacht". "B'fearr linn na cácaí móra agus do mhalacht" arsa Seán agus Liam. Acht níor dubairt Padhruigh é sin. Thug an mháthair na cácaí móra dóib agus d'imthigh Seán agus
    Eibhlín Ní Craith
    Pádhraigh Ó Comáin