School: Creag Mór (Naomh Pádraig)

Cregmore, Co. Galway
Cathal Ó Murchadha

1. (continued from previous page)
    míse aon rud ort. Bíodh misneach agat agus teasbáinfidh mé sluagh sidhe duit. Connacht agus Cúige Mumhan duit ag bualadh báire ar bhárr Cnuich Mór. Fuair sé ngreim ar dá láimh an fear agus caith sé suas in a druim é. Annsin thug sé léim siar thar an crann agus as go bráth leis ó ceann go ceann go ndeacaidh sé go bárr Cnoc Mór agus leig sé an fear síos go socair suimhneach ar bhárr an cruic.
  2. Bhí trí mathgamha í na gcomhnuidhe i dtígh deas i lár coille, bhí ceann acú breágh, bhí an dara ceann níos mó ná sin, agus bhí an ceann eile an mór ar fad. Bhí corcán ag gach ceann acú, corcán breágh i gcoir an mhathgamha bhig, corcán níos mó ná sin i gcóir a Mhathgamha mheadhanaigh agus corcán an mór i gcóir an Mhathgamha mhóir. Bhí trí cataoireacha acú freisin Cataoir beag í gcóir an Mathgamha bhig, cathaoir níos mó ná sin í gcóir an Mathgamha mheadhanaigh agus cataoir an mhóir í gcóir an Mathgamha móir. Bhí trí leapacha acú í na dteanta sin, leabhaidh beag í gcóir an Mathgamha bhig, leabhaidh níos mó na
    AT0709: Snow‑White
    Máire Ní Búrca