Scoil: Creag Mór (Naomh Pádraig)

Cregmore, Co. Galway
Cathal Ó Murchadha

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    go dtí an doras agus bris siad isteach agus thóg siad gach rud a bhí ins an siopa. Bhí fhios ag an fear cé rinne é agus níor cuir sí fhios ag na Garda mar ní raibh fhios ag na Gárda go raibh an siopa aice mar ní raibh sí ag ioc aon airgead.
  2. Bhí fear ann uair amháin darbh ainm Pádhraig Ó h-Aicéad. Bhí sé ann bhocht. Ní raibh aige acht an taon bhó amháin agus bhí sí dall í súil amháin. Bhí a bhean ag iarraidh air an bó a dhíol acht ní raibh Pádhraig sásta leis sin. Sa deire bhí sé ag éirigh bocht agus béigin dó an bhó a dhíol.
    An oidhche roimh an aonach chuaidh sé amach ins an stáble leis an mbuin a fheiceál. Casadh fear leis agus dubhairt sé leis, "Cá bhfuil dú ag dul a Phádhraig". "Tá mé ag dul amach le mo bhó a fheiceál, mar caithfidh mé í a dhíol amáireach". "Tuige sin" arsan fear. "Mar níl pingin rúadh san teach againn, agus caithfidh muid airgead a fhághail no gheobhfaidh muid bás
    Máire Ní Dhubhthaigh
    Cregcarragh, Co. Galway