Scoil: Creag Mór (Naomh Pádraig)

Cregmore, Co. Galway
Cathal Ó Murchadha

Ar an leathanach seo

1. Bhí féar in Éireann uair ainm darbh Tomas. Lá amhain bhí sé ag fiadach le na capall agus cúpla madra aighe leis sin go dtáinig sé go cnoc mór bhí an oidhche ag teacht agus bhí sé ag eirghe dorcha. Bhí ocras agus fuacht air. Ní raibh sé i bfogus fiche míle dá teacht. Chonnaic sé solus beag i bfad uaidh do tharraig sé air. Teach beag suarach a bhí ann. Is teach leis agus chonnaic sé sean bhean agus séan fhear. Bhí an fear ina a coladh agus bhí an bean ag bruith feóil. Diarr sé deoch uirrí agus tug sí cuid de'n anbruith do . Nuair a dol sé é bhí comacht draoideachta aige. Bhí sé ag imteacht amach an doras nuair a diarr an séan fear beann ar thug sí aon píosa don fheóil dó agus dubhairt sí nár thug. Glaoidh sí isteach arís é agus thugh sí an feól dó. D'imthigh an draoideacht uaidh annsan agus bhí sé beagnach caillte nuair a shroich sé a theach féin.
    AT0726: The Oldest on the Farm
    Máire Ní Ulcín