School: Creag Mór (Naomh Pádraig)

Cregmore, Co. Galway
Cathal Ó Murchadha

1. (continued from previous page)
    tinncall air, agus ní raibh siar na aniar aighe ach é ina sheasamh annsin ina staic. Bhí an coileach ina sheasamh ar an gloich préadháin ar bhinn an cró agus chonnaic an sionnach é. A ars an sionnach a coiligh dílis gabh i leith agus scaol díom an rud seo agus bhéad buidheach díot go lé mo báis. D'féidir nach bhfuil a fhios agat go bhfuil gaol goirid eadrainn mas ba col ceathrar dom dathair agus ba fial fiuáthach geanamail an coileach é. O deifir, deifir, agus bog diom é seo no bíod gan cós aige. Cúiteóchadh leat go luath é feicfidh tú féin. Ach ní fuair sé an coileach le biodar mar cheap sé. I n-áit teacht agus sgaoilead de'n t-sionnach céard a déanfadh an coileach ach imteacht agus innseant do féar an tighe go raibh sé i gcreapall agus go mba ceart do dul agus a mharbhú. Amach le fear an tighe agus cleath leis. D'ionnsuigh sé an sionnach agus bhí tag gabhail ar leis an gcleit gur marbhuigh sé é.
    Máire Ní Ulcín
    Cregcarragh, Co. Galway