Scoil: Creag Mór (Naomh Pádraig)

Cregmore, Co. Galway
Cathal Ó Murchadha

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ann fadó agsu sé an t-ainm a bhí air na Seán Ó Ceannaigh agus bhí sé in a cómhnuidhe i gCill Tullach. Ní raibh aige act an t-aon mac amháin agus bhí a bhean caillte leis na bliadhanta roimhe sin. Fear amaideach a bhí ins an mac seo. Lá amháin chuaidh an beirt acu go dtí an aonach go moc ar maidin. Nuair a bhí siad achar maith ón mbaile, dubhairt an t-athair leis an mac , "ar dhún tú an doras a Shéamus" "O! rinne mé dearmad ar a athair" "Bhuel imthidh leat abhaile anois a amadáin agus dún é" D'fill Séamus abhaile agus chonnaic sé go raibh an doras dúnta agus go raibh an teach lán de daoine agus bhíodar go léir ag damhsadh agus bhí an-spóirt acú. Chuaidh sé isteach agus thosuigh sé ag damhsadh cómh maith le na daoine eile. Bhí a athair ag fanacht leis agus nuair nach raibh sé ag teacht b'éigin dhó dul abaile arís. Nuair a chonnaic sé a mac ag damhsadh tháinig fearg air agus dubhairt sé " Ó a phlaidhce ní fhéadfaimíd dul ar aonach anois
    Áine Ní Craith
    Padhraig Ó Comáin