School: Creag Mór (Naomh Pádraig)

Cregmore, Co. Galway
Cathal Ó Murchadha

1. (continued from previous page)
    san áiléar freisin. Chuala siad trácht ar na búigí roimhe sin. Oidhche amháin bhí sé ina gcoladh rómpa agus an clúdach suas ar a gceann ar fad. Thuit sé ina choladh tamall ina dhiaidh sin agus shíl siad gur bog abhann. Rug siad ar an súistí agus marbhuigh siad é. Ar maidin lá ar na bhárach d'iarr an máighistir dóibh "cá bhfuil an fear dubh" agus dubhairt siad leis mar bhfachaid siad aon fear dubh ach marbhuigheadh siad bog.
  2. Bhí fear ann uair amháin agus bhí tréad mór caorach aige. Bhí buachaill aimseaire ag tréad na gcaorach aige amuigh ar na sléibhte. Bhí coill mór i n-aice na h-áite coill a raibh ainmhidhthe faodháine a lán innta agus go mian minic theigheadh chuaidh de na hainmhidhthe sé amach nuair a bhíodh ocras ortha agus mharbhuighidís agus detidu[?] cuid de na caoraigh. Is cosamhail go mba féarr mór grinn an bhuachaill aimsear seo mar go bhfuagradh sé anois agus anois "An Mach-Tire" "an mach teire" nuair nach mbiodh mach
    Máire de Burca
    Pádhraig de Búrca