School: Creag Mór (Naomh Pádraig)

Cregmore, Co. Galway
Cathal Ó Murchadha

1. (continued from previous page)
    áit a raibh an piobaire sé as siad ar na mbothar agus dubhairt duine acha Tagaidh amach anois a séan diabhal go píobare agus seinmh píoca ceól orm go ndéanfadh mé píosa damsa. Tosnuigh an ceól ag seinmh agus tosuigh an fear ag damhsa. Ní stopfadh an ceól agus níor feidir don fear stop de'n damhsadh gur tuith sé mhín marbh ar an mbhóthar.
  2. Fear siubhail a bhead Seán. Bhíodh sé ag suibhal thart ag iarraidh lóistín agus ag iarraidh déirce chuile lá. Fear leisgeamhail a bheadh é freisin. Ba mhinic a bhíodh feilméar sásta é a cur ag obair ar feadh seachtmaine acht nuair a bhíodh sé ag obair ar feadh lae, thagadh pian in a dhruim, nó in áit eicínt eile, agus d'imthigheadh sé leis. Lá amhain sa bhFóghmhair, chuaidh sé go teach feilme i mBaile Cláir na Gaillimhe. "Bhfuil tú ag baint an arbhair fós?" ar seisean le fear a'tighe tosnughadh amáireach agus má tá obair uait caithfidh tú geallamhaint a thabhairt dom go bhfanfaidh
    Eibhlín Ní hEóláin
    Lisheenavalla, Co. Galway