School: Creag Mór (Naomh Pádraig)

Cregmore, Co. Galway
Cathal Ó Murchadha

Creag Mór (Naomh Pádraig) | The Schools’ Collection

Bhí cat uaibreach ann ins an t-séan aimsir agus diarr sé ag bhénus béan óg a déanamh de rinne. Bhí an cat anois agus na cailín óg áluinn agus ba gearr gur phós sé fear saidbhir. An lá a pósadh é agus bainfheis dá caiteamh dearch sé amach ar an bfuinneóig, agus ceard a d'fheicfead sé ag rith trasna na sraide síos uaidh agus ach luchóg. Rinne sé dearmad glan nár cat a bhí ann anois. Grigheann sé de. léim agus síos leis le breit ar an lucóig ach mó léan gear casta cráidthe. Briseadh a mhuinéal ar na leacracha nuair a leim sé ón teach bairr a raibh an bainfeis dá caiteamh ann. Briseann an dúthchas tríd súile an cait. Ní déanfad an saoghal capall rása dasal.

Máire Ní Ulcín
Cregcarragh, Co. Galway
Seán Ó Cuilcín
67
Irish

Aon uair amhain bhí tadhbse tair san gCreag Mór. Píobaire a bhí ann. Ní feicfidh na daoine é acht gach oidhche amhain bhí beirt fhear ag teach abhaile ó aonach na tarlaigh. Bhíodar roinnt súguach. Nuair a tháinic siadh chom fhada leis an