School: Creag Mór (Naomh Pádraig)

Cregmore, Co. Galway
Cathal Ó Murchadha

1. Uair amháin bhí buachall beag ann. Bhí a lá breithe ar an gcéad lá dén Mhí. Nuair a tháinic sé bhí sé ag iarraidh ar a athair rud a thabhairt do le hagaidh a lá bhreithe. Thug a athair leath choróin dhó agus d'iarr sé air ce'n caoí a caitfheach tú é. Dubhairt an buacall leis go rachad sé go dtí an t-siopa agus go gceannochadh sé milseán. Tá go maith ars an athair agus tabhair cuidh acha abhaile domhsa. D'imthig sé go dtí an siopa agus ar an bothar do chonnaich sé bean bocht agus diarr sí chabair air. Annsin d'fheac sé ar an airgid a bhí ina lámh aige agus annsin ar an bean bocht. Thug sé sé pingine dhó agus ní raibh fághtha annsin aige acht dhá sgilling. D'imthigh sé isteach san siopa annsin agus ceannaigh sé luach dá sgilling de milseán. Nuair a bhí
    Treasa Ní Craith
    Máire Ní Craith