Scoil: Creag Mór (Naomh Pádraig)

Cregmore, Co. Galway
Cathal Ó Murchadha

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ‘Nár dhubhairt tú liom turas na Cruaich a dhéanamh mar píonós’ ars an fear agus tá mé á dhéanamh anois’ Ag an iarraidh beidh ag magadh fúm ará tú’ ars an Sagart. Ó ní h-éadh go deimhin ars an fear agus nach deas an sórt pionós é sin le cur ar fear Sílfeá gur amadán ceart atá ionam.
  2. Tamall fada ó shoin bhí fear ann darbh ainm Máirtín Mac an Bháird. Diobaire do béad an fear sin. Bhí madra mór donn aige ‘Prionnsa’ an t-ainm a bhí ar an madra seo. Bíodh an píobaire i gcomhnaidhe ag rádh nach raibh a leithead le fágaill in Eirinn ar fad. Tráthnóna amháin bhí sé ag seinim ceoil i dreach feilme. Thosaigh sé ag cur sneachta go trom agus bhí sé ag cur sneachta go trom agus bhí sé an dheireannach nuair a d’aimsigh sé as an dreach an oidhce sin. Bhí an sneachta go trom ar an dtalamh fén am seo. Bhí an píobaire bocht préachta leis an bhfuacht. Sa deire thuirt sé i lagair ar fad.
    Eibhlín Ní hEóláin
    Lisheenavalla, Co. Galway