School: Creag Mór (Naomh Pádraig)

Cregmore, Co. Galway
Cathal Ó Murchadha

1. Bhí beirt Eireannach ann fad ó. Chuaidh siad go Sasannach ag lorg oibre. Chuaidh síad ag obair ag feilméar. Sé an sórt oibre a bhí le deanamh achú ag búaladh arbhair le súisté. Sé an áit a bhí síad ina gcodladh súas sa áiléar. Bhí féar dubh ag obair in éinfeacht leó agus bhíodh sé ina codladh san áiléar freisin. Chuala siad trácht ar na búigí roimhe sin. Oidhche amhain bhí sé ina codladh rómpa agus an clúdach suas ar a ceann ar fad. Thuit sé ina codladh tamall ina diaidh sin agus shíl siad gur bog abhí ann. Rug síad ar na súistí agus marbhuigh síad é. Ar maidin lá ar na bárach diarr an máigistir doibh "cá bhfuil an féar dubh" agus dúbhairt síad leis nár bfachaidh síad aón féar dubh acht marbuigh siad an fear dubh an oichche sin.
    Máire Ní Ulcín
    Cregcarragh, Co. Galway