School: Creag Mór (Naomh Pádraig)

Cregmore, Co. Galway
Cathal Ó Murchadha

1. (continued from previous page)
    uair ina dhiaidh sin chuaidh an sagart abhaile . Ar a bhealach a bhaile cé chonnaic sé ach an peacach agus é ar a glunaibh ar croc-móna."Céard tá tú a dhéanamh annsin" ars an sagart leis. "Tusa a phléidhche , a dhiabhail a chur an mí-ádh seo orm, ó nach tú an diabhal, mé in mo óinseach suas annseo agus gach duine ag gáire fúm." Léim sé anuas de'n chroice de gheit agus dubhairt sé. " Muna rachfaidh tú abhaile agus aire a thabhairt dá gnáithe fhéin bheidh aithmhéala ort." Chuaidh an sagart abhaile agus brón air go bhaic sé leis an peachach cor ar bith agus dubhairt sé " an té nach múinfidh an saoghal é muinfidh Dia é."
  2. Fear siubhail an Duthaigh Seoighe táinigh isteach i dteach m'athar dinnis an sceal seo dúinn cois teallaigh oidhche gharbh Geimridh. Do bhí an ghaoth ag caoineadh thart timcheall an tighe ar nós mná ag caoineadh marbh. le linn labhartha do agus do gniadh sé a glór dhárduighadh nó disliughadh de
    Máire Ní Ulcín
    Cregcarragh, Co. Galway