School: Creag Mór (Naomh Pádraig)

Cregmore, Co. Galway
Cathal Ó Murchadha

1. Bhí fear ann fadó agus bhí sé in a chómhnuidhe í leacach. Peacach mór a bhí ann. Ní raibh sé ag dul go dtí an Aifreann nó na sacramantaí ná isteach sa Eagluis cor ar bith. Sa deire tháinig Missiún go dtí an áit agus leis an méid a chuala an fear seo uatha, d'iompuigh sé agus bhí sé ina fhior-caitileach as sin amach. Tar éis tamaill maith chuaidh sé go dtí an faoistín agus bhí fáilte mór ag an sagart roimhe agus bhí sé an-lághach leis amach is amach. D'innis sé a sgéal don sagart agus an méid gníomh a rinne sé as bhealach agus gach peaca beagnach a rinne sé. Diarr an sagart air an raibh dólás air agus dubhairt seisean go raibh. "Buell ars an sagart bhfuil tú in dhon turas na croice a dhéanamh." "Ó táim tuighe nach bhéinn ars an fear" Sin é an píonós atá ort anois agus déan é. Tá go maith ar seisean. Thug an sagart a bheanuacht dhó agus chuaidh sé amach ó'n bhosca an fhaoistinigh. Bhí ionghuadh mór ar an sagart nuair a chonnic sé an fear a'dul abhaile gan an phionós a dhéanamh, ach níor leig sé air féin. Cúpla
    Síghle Ní Choileáin
    Lisheenavalla, Co. Galway