Scoil: Creag Mór (Naomh Pádraig)

Cregmore, Co. Galway
Cathal Ó Murchadha

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Nuair a bhí sé gar go leór dá theach féin chonnaic sé fear ag siubhal chuige. Shíl sé go raibh an fear seo ag féachaint an-bhrónach agus leabhair sé leis. "Dia duit" ars an t-amadán "acht ar miste dom fiafruighe dhuit ceard a thug amach thú an tráth seo de'n oidhche". "Ó, fan anois agus innseóchaidh mé mo scéal duit ó thús deire. Nuair a bhí mé beó ar an saoghal seo mharbhuigh mé driotháir agus níl cead agam dul go Neamh go n-iarraidh duine beó orm céard atá ag déanamh buadhartha díom. Bhí mé ag siubhal thart gach oidhche ó shoin agus is tusa an céad duine leabhar liom. Anois o's rud é gur innis mé mo scéal do duine beo, tá cead agam dul Neamh ar a bpoinnte seo. Leis sin d'imthigh an fear as amharc agus chuaidh an tamadán abhaile agus e sásta leis féin. As sin amach na fhaca aoinne an sidheóg arís.
  2. Bhí bean an fadó agus bhí sí ag tóbhairt an aire dá sláinte. Racfhad sí go dtí an doctúir ar 'chuile phiain a bhí uirri.
    Síghle Ní Choileáin
    Lisheenavalla, Co. Galway