School: Creag Mór (Naomh Pádraig)

Cregmore, Co. Galway

No eifeacht i leágha na bfiann racha mé féin
    Go ndéanad, gan cuideachtain lióm
    A mhín-cneas géal tréim
    Slán ó créachta gan colm dá chionn.
  2. Bhí Seán tamall fada pósta agus ní raibh aon muirghin aige, agus bhíodh se í gcómhnuidhe ag clamhsán mar gheall ar sin. Bhí Seán amuigh oidhche amháin agus bhí sé deireannach air ag teacht abhaile agus casadh fear air, ar a bhealach abhaile. D'fiafruigh an fear de cé'n t-ainm a bhí air. Tá aithne agat orm acht níl aithne agam ort. Bhí aithne agamsa ortsa a Sheáin nuair a bhí mé in mo fear óg. Acht fuair mé bás agus chuaidh mé ins na sídheógaibh. Ba ceart go mbéadh fhios agat anois cé'n fáth go raibh mé féin agus mo bhean ag clamhsán. Tá fhios agam go maith a Sheáin, agus í gceann bliadhna bhéad mac óg ag do bhean. Más fiarr é sin bheidh áthas mór orm. Bhí imnidhe ar Seán annsin go raibh an bliadháin istigh. Nuair a bhí an bliadhain istigh rugadh mac do Sheán.
    Áine Ní Craith
    Padhraigh Ó Comáin