School: Creag Mór (Naomh Pádraig)

Cregmore, Co. Galway
Cathal Ó Murchadha

1. Aon uair amháin bhí sean-bhean darbh ainm Máire Ní Dhubhthaigh in a chomhnáidhe i dteach beag in aice le Óran Mhór. Bhí a fear caillte agus ní raibh duine ar bith in a cómhnaidhe leí.
    Lá amháin tháinic fear déirce go dtí an doras agus d'iarr sé lóistín na hoidhche uirrthí. Bhí an fear déirce taobh istigh do'n doras agus bhí faitchíos an domhain ar an mbean roimhe. Bhí fios aicí nach mbeadh sí indon é a cur amach nuair nach raibh aon duine le cabhair a thabhairt dí.
    Sa deire chuimhnigh sí ar chleas. "An dtabharfaidh tú congnamh dom le tuighe agus súgán a cuir ar choca féir, mar sguab an gaoth an tuighe do aréir" ar sise. "Ó tá mé lán-tsásta é sin a dhéanamh, a bean uasal, " ars an fear déirce. Chuaidh an bean amach agus thug sí isteach gabail mo thuighe. Annsin thosuigh ag deanamh súgáin. Dubhairt sí leis an bhfear an súgán a casadh. Do réir mar a bhí an ag dul í bfuideacht bhí ar an bfear a dhul amach an doras. Nuair a bhí an súgán an-fhada agus an fear achar maith ó'n ndoras dhún an sean-bhean an doras agus ní raibh
    Eibhlín Ní hEóláin
    Lisheenavalla, Co. Galway