School: Creag Mór (Naomh Pádraig)

Cregmore, Co. Galway
Cathal Ó Murchadha

1. (continued from previous page)
    an bpoinnte léim sé anuas o'n gcapall ag cainnt leis an comharsa. Is beag nár thuit sé í bhfantais nuair a chonnaic sé cé a bhí lé'n a thaobh ac mar sin féin glach sé misneach mar bhí an marach-sídhe cómh lághach le aoinne a casadh air ariamh agus dinnis sé a sgéal ó thús deire dhó. Dubhairt sé "Bhí mise cionntach le duine do marbhú agus níor leigfead isteach go Neamh mé gan pionós a dhéanamh ar talamh ar dtús agus ní raibh cead aige labhair le duine beo go labhar duine eicínt leis ar dtús agus dubhairt sé leis gurabh é féin a céad duine a labhair riamh leis agus go raibh cead aige anois dul go dtí an Flaithis. Chuaidh sé suas ar an gcapall arís agus d'imthigh sé as amharch an comharsan, chuaidh an comharsan abhaile agus é sásta leis féin. Nuair a fuair sé an deis cuir sé Aifreann ar son a anam. As sin amach níor bhfaca an marach -sídhe i Baile Breatán.
    Síghle Ní Choileáin
    Lisheenavalla, Co. Galway