School: Creag Mór (Naomh Pádraig)

Cregmore, Co. Galway
Cathal Ó Murchadha

1. (continued from previous page)
    an mbean go innseócadh a mhach an sgéal do na gárda. Annsin thóg sí amach an Ministéara as an gcruach móra agus cuir sí shíos i bpoll móna é, agus cuir sí gabhar in áit an Ministéara. Nuair a tháinic na gárda dinnis an mhac dhóibh gur marbhuigh a mháthair é agus cuir sí isteach i gcruach móna é. Amadáin do beadh a mac. Annsin chuaidh na gardaí go dtí an chruach móna agus fuair siad an gabhair. Diarr siad ar an mac an raibh adhairce ar an Ministéara agus an raibh smig air.
    An Beart Slát
    Bhí fear ann fadó agus is fadó a bhí, bhí cúigear mac aige. Bhí siad chomh tugtha sin do bheith ag troid agus ag acrann le chéíle go raibh a chroidhe cráidte acú. Ghlaoidh sé chuige iad lá amháin agus theasbáin sé beart slát dóibh agus é ceangailte le gad, agus ar seisean leo fágfaidh mé mo mhaoin go léir ag an té ar féidir leis an beart seo a bhriseadh. Rug duine acú ar an mbeart. Rinne sé a dhicheall leis ach theip air é a bhriseadh. Thriall duine eile é agus
    Máire Ní Dhubhthaigh
    Cregcarragh, Co. Galway