School: Creag Mór (Naomh Pádraig)

Cregmore, Co. Galway
Cathal Ó Murchadha

1. (continued from previous page)
    droitheár agus thuit sé ar an urlár le feaithchios agus thug sé an talamh do Stiobhán gan aon chíos in a dhiaidh sin.
  2. Sgéal
    Bhí fear í n-Éirinn fadó agus sé an t-ainm a bhí air ná Feasóg Ghorm. Bhí ceithre bhean dhéag pósta aige. Acht an lá seo chuaidh sé ar thuairisg bean eile agus tháinig sé go dtí bothán beag. Ní raibh istigh roimhe ach an t-athair agus a bheirt ingheann agus bhí an mháthair caillte. Sé an tainm a bhí ar na cailiní Máire agus Nóra. Dfiafhruigh Feasóg Gorm dá n-athair a dtiubhradh se ceann do na h-ingheanacha dó le pósadh. Dubhairt Nóra nach bpósadh sí féin é. Ach dubhairt Máire go bpósadh sí féin é. Pósadar annsin bhí bhainis seacht n-oidhche agus seacht lá acú. Nuair a bhí an bhainis thart dubhairt Feasóg Ghorm go rachaidh sé ar chúairt chuig a mhuinntir. Dfhágh sé eochair le h-aghaidh gach seómra ag a bhean, acht eochair aon tseómra amháin agus dubhairt sé leithí gan dul isteach san seómra.
    AT0312: The Giant‑killer and his Dog (Bluebeard)
    Síghle Ní Coileáin