Scoil: An Bán Mór (uimhir rolla 9069)

Baunmore, Co. Galway
Liam Ó Mainnín

búaileann siad an líathróid leis an cumán. Déanann siad bláthanna as páipéar freisin.
    Seo é an chaoi a ndéanann na buachaillí topa. Geibheann siad spológ agus gearrann said é ar thaobh amhain. Annsin cuireann siad cipín tríd agus is féidir leo é a chur ag imtheacht. Beireann na búachaillí ar coininí le innill. Beireann siad ar éan le cliabháin agus marbhuigheann siad iad. Deanann siad gunnaí uisge as crann truim agus bíonn siad ag caitheamh uisge leo. Déanann siad bosca chun breith ar lon-dubh. Cuireann siad an bhosca i na sheasamh agus cipín faoi. Teanglann siad píosa téad don cipín agus beireann air agus téigheann siad i bhfolach. Nuair a theigheann lun isteach faoi an bhosca tairnigheann siad an téid agus tagann an bhosca anuas ar an lon agus bíonn se gufuighthe.
    Mairtín Ó Dúbhagain
    Maitias Ó Dúbhagáin