School: An Bán Mór (roll number 9069)

Baunmore, Co. Galway
Liam Ó Mainnín

1. Tighthe na Séan - Aimsire
    San séan-saoghail cartfadh siad an díog chruinn agus líonadh siad le clocaí é. Dhéanadh siad abair cloch thart timpeall go
    ndhéanadh siad an teach cruinn. Chaitheadh an doras a bheith díreach cun go dtiochfadh an grian istheach ann ar a dó dhéag a chlog agus sin é an clog a bhíodh acú fadó.
    Chuireadh siad dhá fhuinneóg air an teach agus sé an sórt glionne a bhíos sna fuinneóga ná dhá mhalaí lóchain sáithte amach san fuinneóga. Chuireadh siad ceann cruinn ar an teach agus théigheadh siad go dtí an portach agus bhaineadh siad.
        1. buildings
    Siubhán Nic Aodha