School: An Bán Mór (roll number 9069)

Baunmore, Co. Galway
Liam Ó Mainnín

1. (continued from previous page)
    déanach siad iad a fíu ar an simléar déanadh siad plástar taobh amuigh le salachar agus dob buidhe ar an taobh isteach. 'Sé an sórt simléar a cuireadh siad ná cisean séanta le slat. Bheadh cró na gcearc déanta de slata ós cionn an doras.
    Mainistir Baile Cláir
    Tá fóithrig an mainisteach seo le féiceal. Ar taobh do láimhe clé ag teach ó Gaillimh go Tuaim. Tógadh é san mbliadhain 1290. Sé an normanach séan de Cugan a tóg é de na braithre. D'fhág an cuid béiread de na braithre é timpeall 's 70 bliadhain ó shóin. Tá an aíth mar Roilg anois ag na daoine.
    Caisléan Baile Cláir
    Tá sé suidhte ar taobh do láimhe deise ar an mbóthair ag teacht ó Gaillimh go Tuaim. Bhí comhnáig annseo ag Liam de Búrca san mbliadain 1469. Dóigeadh é san mbliadhain 1469. Bhí sé faoí Liam de Burca san mbliadhain 1504. Tá mar ba gnáth poll na marbh san gCaisléan seo. Teígheann an poll seo ó bun go barr an gcaisléain
    Caitlín Ní Roibeacháin
    Liscananaun, Co. Galway