School: An Bán Mór (roll number 9069)

Baunmore, Co. Galway
Liam Ó Mainnín

1. Ins an sean-saogail cartfadh siad an bíog cruinn agus líonadh siad le clocaí é. Deanadh siad obair cloch thart timpeall go ndéanad siad an teach cruinn. Caitheadh an doras an beirt díreach cun go dtiocfadh an grian isteach ann ar a dó déag a clog agus sin é an clog a bíos aca fadó. Cuireadh siad dhá fuinnéog air an teach agus sé an sórt gloinne a bíos ins na fuinnéoga ná dhá malaí lóthan saitthe amach ins na fuinnéoga. Cuireadh siad ceann cruinn ar an teach agus teigheadh siad go dtí an portach. Báineadh siad na sgráthanna a beadh seacht troig ar fad agus dhá troigh ar leítheid. Nuair a bheadh siad tirim cuireadh siad ar an teach iad. Cuireadh siad dian fraoch ar agus ropaí tuige. Dhéanadh siad simléar annsin. Théigheadh siad ag an gcoill agus gheibheadh siad maide móra. 'Sé an t-ainm a tugtaoí orta "seal simléar". Cuireadh siad ceithre maidí i na sheasamh annsin agus maidí treasna orta. D'imthígheadh siad annsin baineadh siad na briseaca ba laidireaca agus
    Caitlín Ní Roibeacháin
    Liscananaun, Co. Galway