School: An Bán Mór (roll number 9069)

Baunmore, Co. Galway
Liam Ó Mainnín

An Bán Mór | The Schools’ Collection

(continued from previous page)

leis an t-airgead a bhaint dó. Eón an t-ainm a bhí ar an fear sin. Sé an cheapa a dtáinaig isteach in-a cheann dul isteach san cloch agus bhéadh sé samhailte. Chuaidh sé isteach san agus bhí sé samhailte. Sin é an fáth go bfuil an t-ainm sin ar Pairc Ceapa Eón.

Pádhraig Ó h-Éanacháin, Peach

(no title)

Tá páirc ar feirm mo athair sa mbaile. "Páirc an Salach" atá mar ainm air.

Fúaireas an cuntas seo ó mo athar Séamus.

Tá pairc ar feirm mo athair sa mbaile. "Pairc an Salach" atá mar ainm air. 'Sé an fáth go raibh an t-ainm sin mar fadó ní fasfadh barraí ann leis an méid salachar a bhí ann.
"Páirc an t-Séipéil ceann eile de na pairceanna. 'Sé an fáth go dtugtar an t-ainm sin air mar fadó bí séipéal ins an ngort sin. Tá ballaí an t-séipéil le féacail ann fós.
Tá pairc eile, 'sé an t-ainm air "Gort na Raithneach". 'Sé an fáth go dtugtar an t-ainm sin air, mar gheall ar an méid raithneach a bhí ag fas ann, sul a chuir m'athair aon bárraí ann.
Gort eile 'sé an t-ainm atá air "Gort Gamhain". 'Sé an fáth a dtugtar an t-ainm sin air mar fadó aon fear a geobhfadh gamhain ag dul amudha, chuireadh sé isteach ins an

Peig Ní Gabhann
Tómas Ó Gabhann