Scoil: An Bán Mór (uimhir rolla 9069)

Baunmore, Co. Galway
Liam Ó Mainnín

Ar an leathanach seo

1. Ní morán daoine caileamhla a bhí sa gceantar seo cor ar bith de réir seanchus na daoine. Bhí muinntir Cuileanáin un a cómhnuighe in Lochaill, Bauile Cláir, Co an Gaillimhe, daoine muinntreach do mo athair Mícheal Mag Ghloinn, Gortadubha Baile Cláir na Gaillimhe a b'eadh íad. Bhí duine acú an láidir ar fad Séan Mór a tugtaí air. Deirtear gur iomchur sé naoi céad meadhchan isteach go Gaillimh gan aon stad nhá sgíth a leigint ar an mbralach. Ba é an fear ba láidre dár cómhnuigh sa gceanntar aríamh.
    Bhí fear ina chómhnuidhe i Leacht Seóirse, Baile Cláir Co an Gaillimhe dár a b'ainm Uaitéar Ó Fathaigh Bhí se ina phileár agus ba é an fear reatha a b'fearr a cómhnuigh thart timcheall na háite seo ariamh. Lá amháin chúaidh sé ag suibhal isteach go Gaillimh agus bhí sé in nGaillimh i ndeach nóiméad. Bhí fear ina cómhnuigh i gClonboo, Currandulla, Co an Gaillimhe dár
    Bríghid Ní Ghloinn
    Gort an Dúigh, Co. Galway