School: An Bán Mór (roll number 9069)

Baunmore, Co. Galway
Liam Ó Mainnín

1. (continued from previous page)
    a dhéanann siad an beoir tabhair rinne feola leac agus cairc isceart in san ísan é agus iospóid na cairc é. Nuair a béas an i-eoil irce ag na cair beid carn ort agus rachaid siad ag ól uisge go tobar na leice. Nuair a geobfaid tusa na caic imirgie teig iscese i gcoinne an poca.
    Cusid sé iscese agus túg sé an póta leis agus túg sé anonm é agus túg sé den seanfhear é. Is mairc an fear cú a deir an seanfhear. Cá úan eile anois ann a deir an fear ina leiread seo de úr agus tá easóg isuig ann. Teifear abhaile anois agus tabhairt cugamsa an easóg beó nó marbh tabhairt beó í má féadann cú agus seo marbhótas i mara bfeadann tú í a tabhairt beo leat. Cuaid sé abhaile ar ais. Ní feadfad sé í a tabhairt beo b’éigean dó í mabú, túg sé leis i go tír lochannse arís. Bfuil sé agat deir an seanfear.
    Tóg sé an easóg do bain an mac an craiceann dí agus cuir sé síos dá brúirt í. Nuair a bí sí sgaiam beag ag bruaic. Tóg an mac braon de’n ann bra. D’ól sé spunóg dó. Túg sé de d’en Éireannac. C’én chaoi bfuil tú anois a deir sé leis an Éireannac
    AT0726: The Oldest on the Farm
    AT2412E: (Danish Heather Beer.)