School: Leath-bhaile

Levally, Co. Galway
Séamus Ó Maoldhomhnaigh

1. cainnt a chualas ó m'athair Padraic Breathnach aois - trí sgór go leith bliadhain.

4adh Feabhra 1938

Oidhche Brighde an oidhche roimh Lá 'l' Brighde. Theigheadh buachaillí agus cailíní thart ó theach go teach agus gioblachaí ortha. An oidhche sin bhíodh gléas ceóil aca agus sheinmeadh siad é, agus gheibheadh siad airgead ó fhear an tighe. Tugadh Brighideóga ortha agus sin é an t-ainm a tugtar anois ortha fréisin. Níor chualas gur dearnadh crossanna in ómos do Naomh Brighde, ariamh. Ní raibh aon féasta ag na daoine Oidhche Brighde thar aon oidhche éile, seasga bliadhain ó shoin. Lá 'L' Muire na gCoinneal an lá in a dhiaidh Lá "L" Brighde. An lá sin coisriceann an sagart coinnle céire ar Aifrinn.

Maighread Breathnac a sgríobh
    Claddggh, Lavally