School: Leath-bhaile

Levally, Co. Galway
Séamus Ó Maoldhomhnaigh

1. Tá bothar na gcrann agus Coille bhothar ins an bparáiste. Tá bothar na gcrann ar an mbothar ó Coill garbh go Bearna Dearg agus tá Coille Bhothar ar an mbothar ó Cluanberne go Dúnmór. Is tar éis an gorta a rinneadh iad. Tá a lán sean-bhoithre ins an gceanntair agus rinneadh iad sin i bhfad roimh an gorta. Baintear leas aca sin fós. Ní raibh boithre ann roimh an gorta. Fuair na fir oibre sgilling agus sé pighne an lá agus fuair na mná sé pighne agus dhá cupán leite an lá. Bhíodh a lán aithghiorrai an t-am sin. Bhí ceann ó Cortún go Iománach sul ar chur siad an bothar ann agus nuair a theigheadh daoine thar clais a bhí ar an aithghiorra sin d'feicfeadh siad siodhóga agus bheadh faitchíos ortha dul ar an bealach sin arís. Bhiodh na droichid deanta san áit de'n abhainn nach raibh domhan.
    Bhí cloca móra síos san uisce aca.
        1. public infrastructure