School: Leath-bhaile

Levally, Co. Galway
Séamus Ó Maoldhomhnaigh

1. Leightí Aifreann i ngleann i dtuaiscirt Cappadavock. “Poll bhpaidir alla” an t-ainm atá ar an ngleann anois. “Poll macalla na bpaidir” an t-ainm ceart air ach deirtear é go goirid. Tugtar “Clais an tSagairt” air freisin. Thageadh na daoine le cheile sa ngleann agus léighead sagart Aifreann ann. Tá dhá chnoic, ceann ar an taobh thiar agus ceann ar an taobh thoir ann. Bhiodh duine amháin in a sheasamh ar chnoic thiar agus duine eile ar an chnoc thoir (agus) ar fhaitchíos go dtiocfadh na Sasanaigh i ngan fhios dóibh. Tá carraig mór i lár an ghleana a bhíodh mar altóir. Tá an gleann clúdaighthe le crainnte cnótha cuill anois. Níl aon poll i mo bhaile-sa in a mbíodh sagart in a bhfolach ann. Níl aon sgéal faoi gur ruaigeadh sagairt as an áit ná faoi aon duine a d’innis do na Sasanaigh go raibh sagart san áit. Níor léigheadh aifreann in aon teach san baile. Ní raibh teach ar leit ann le aifreann a léigheadh ann.
    Síghle Ní Icidhe
    Levally, Co. Galway