School: Leath-bhaile

Levally, Co. Galway
Séamus Ó Maoldhomhnaigh

1. Scéal an Gobán Saor
    Bhí sin ann fadó shoin agus fadó a bhí. Mar bhí sean saor cloister ann i nglaodach siad air an gobán saor. Ní raibh aon saor doice críochnuithe ann ach é fhéin. Theangnaigh Dia dhó go raibh sé pósta agus ní raibh ag a bean dhó ach cailíní beaga na gcúimlódar ar feadh na haimsire. Bhí éad aige leis an mbean nauir nach raibh aon pháiste fir aici dhó. Theangnaigh Dia gur casadh í drumaois arís agus bhí an gobán i mionnú agus I mbáine go mbaineach sé an cloigeann diche muna mbeach mac aice dhó an turn seo. Bhí seisean imtighiche ó bhaile nuair a bualas in bhean suas. Ingean óg a bhí aice. Bhí bean coniarsanach ar an mbaile a bualadh suas na laetheannta céadna agus séard a bhí aici mac, agus le hí (aghard) bean ghobáin a shábháil runne siad malraid. Nuair a mhéaduigh sé suas an mac chuir sé é lá le lom rolann (lomra olna) le h-í (h-agaid) an craiceann is a luac a thabhairt ar ais. Casadh dhó an cailín seo ar a’ mbothar (b’í ingean a’ ghobán saor í insan fhios dó). D’fhriafraigh sí dhe céard a bhí faoi n-asgal aige. Tá, a deir sé, lomrolann agus tubhairt sé liom gan a dhul abhaile gan a’ craiceann na luach. S’gearr a bheas tú mar sin a deir sí. Thóg sí an
    AT0875: The Clever Peasant Girl
    Múinteoir