School: Árd Aoibhinn

Ardeevin, Co. Galway
Dll. De Grás

an t-im réidh le n-ithe. Déanann sí cáisc leis an mbainne.
    Bláthach a tugtar ar an mbainne taréis maistreadh a dhéanamh. Leamhnacht a tugtar ar an mbainne nuair a chrúidhtear í. Bainne géar a tugtar ar an leamhnacht nuair a bhíonn blas géar air. Ins an t-sean aimsir ní thiubhradh na daoine bainne géar d'os na cómharsanacht lá bealtaine. Nuair a bheadh na daoine ag déanamh cuigne chuireadh siad splannc bheag dhearg faoi an mheidir lá bealtaine agus chuireadh siad uisge coisreacháim ins an mbainne sul ar éirighead an ghrian lá bealtaine. Dá dtagadh duine isteach chuig do theach agus tú ag déanamh cuigne casadh sé lámh na meidre sa gcaoi nach bhearfadh sé an t-im uatha.
    Máire Ní Sheóighigh
    Cultiafadda, Co. Galway