School: Árd Aoibhinn

Ardeevin, Co. Galway
Dll. De Grás

1. Bíonn ainmhidhthe feirme i gach feirm. Bíonn ba, caoirigh, laoigh, capaill, asail, agus uain ar an bhfeirm.
    Bíonn ainmneacha fé leith ag muinntear an tighe ar na ba agus ar na laoigh. Seo cuid de na h-ainmneacha sin:- polly, gorny [?], maola, adharcada, sweetlips agus go leór eile.
    Bhí bó nó laoigh nó caoradh nó uain ag gach duine de mhuinntear an tighe dóibh féin. Beathuigheann an feirméar na h-ainmhidhthe sin.
    Nuair a bhíonn siad beathuighthe go maith eige díolann sé iad ar an aonach.
    Bhí sean-fhear ann uair amháin agus bhí sean-bó aige. Seán Ó Ciaráin an t-ainm a bhí air. Ní raibh aon rud le n-ithe ag an bhfear le h-aghaidh na bó sin. La (aim) amháin chuaidh Seán go dtí an t-aonach leis an mbó.
    Máire Ní Ciaráin
    Knockauns East, Co. Galway