School: Árd Aoibhinn

Ardeevin, Co. Galway
Dll. De Grás

1. Má's fíor do na sean-daoine ní cheart rudaí fé leith do dhéanamh ar laetheannta fé leith de'n bhliadhain mar deireann siad nach mbíonn an t-ádh ar dhuine.
    Deireann siad nach cheart an rud treabhadh ar an gcéád lá de'n bliadhain ná an luachra do chaitheamh amach ar an gcéad Luain de'n bhliadhain mar dheadh.
    Seo ainmneacha cuid de na laethannta sin:- Laethe na Bó Riabhaighe, Laethe Tuille na Cincíse, an chéad lá de'n bhliadhain, an tríomhadh lá déag de mí na Lughnasa, agus go leor eile.
    Seo é an fháth gur tugadh Laethe na Bó Riabhaighe ar an mbabhta sin ó'n 29adh de mhí na Márta go deire an chéad lá de mhí an Aibreán.
    Is amhlaidh a chuir an bhó riabhach an Márta dí gan an bhás dá breith agus annsin leis an easbadh do thug sí dubhshlán fé Mhárta gan aon dá cuid do dhéanamh dá dithcheall as sin amach.
    Máire Ní Chiaráin
    Knockauns East, Co. Galway