School: Árd Aoibhinn

Ardeevin, Co. Galway
Dll. De Grás

1. Nuair a bhíonn a lán ama agam sé an caitheam aimsire is fearr liom ná bheith ag léigheamh labhair sgéalta. Na daoine a bhí
    ann fadó sé an caitheamh aimsire is fearr leó ná bheith ag déanamh babóg nó ag súgradh. Bhíodh siad ag déanamh lúrabog agus lárabog. Seo iad na focla a ndubhairt siad. Lúrabog, lárabog, liúram bhuidhe buidhe Uí Néill. Néillim Priobáin. Priobán Súileach, Súilidhe seicneach. Seicnidhe Mulláin. Áth Mullán. Mulláin Iatheighe. Cúl na gcailleach, agus Steach na bplaiceach.
    Bhíodh siad ag déanamh siamsa. Bhíodh cuid aca ag déanamh babóg. 'Sé an chaoi a ndéantar na babóga ná; fata a fhághail agus dhá shúil a chur ar an bhfata. Annsin do chuir na páistí béilín beag dearg, agus sróinín bheag dhearg agus cloigeann ar an bhfata. Gheóbhfadh siad dhá phíosa adhmaid agus cuirtear dhá láimh ins an bhpráta. Cuireadh siad dhá phíosa adhmaid le h-aghaid an chuirp. Do chuireadh siad cóca bán air agus caipín agus bróga. Bhíodh na páistí dhá rádh annsin. "Óra mo babógín. Ó is óró mo bhabógín"
    Máire Ní Sheóighigh
    Máire Ní Choileáin