School: Árd Aoibhinn

Ardeevin, Co. Galway
Dll. De Grás

1. Tá tobar beannuighthe i dTeampall Tothar. Deirtear gur tháinig Naomh Pádraig ann agus deanann na daoine olithreacht ann gach bliadhain i mí na Lughnasa.
    Tá rian glún Naoimh Pádraig ann i gcloich bhig in-aice an tobair. Tá sé ráidhte go bhfaca sean-bhean dárb anim dí Máire Bhartle Naomh Mhuire ann.
    Deirtear go mbíonn bulgóidí ar an uisge DÁ MBEADH an tairbhe ag an duine as an stáisiún.
    Uair amháin chuaidh páiste amach agus thug sí isteach canna uisge as an dtobar. Chuir sí síos an dinnéar agus bhí sé shios ar feadh dhá uaire an chluig agus ní raibh sé bruithte.
    Tá sé istigh i bpáirc mhóir agus tá crann fearna. Ins an t-sean-aimsir cheangluigheadh na daoine píosaí sean éadaigh nó ribíní nó ceirt thar ghéig an
    Máire Ní Ciaráin
    Knockauns East, Co. Galway