School: Árd Aoibhinn

Ardeevin, Co. Galway
Dll. De Grás

1. Pósaidhthe 19.1.'38
    Máire na h-Inide iseadh an lá déanach chun pósaidhthe roimh an gCarghaos agus ins an t-sean aimsir do bhíodh sgaca ailceóirí ins na bailcibh beaga agus céad mhór, fhada, láidir acu , agus aon cailín nó fhear ionpósta do gheibhidís ag siubhal na sráide do chasaidís an céad sna d'timpal orra agus do tharraingidís fá na sráide leó iad.
    An duine go mbeifí ag déanamh cleamhnais dó, nó dí agus na críochnófí é adeircí go ndeaghaidh sé chun na Sgeilge. Deirtear san t-sean aimsir nauir a dheineadh alighe na h-Eaglaise i draobh gan pósadh a dhéanamh i rith an Charghaois nár shrouch an dlighe sin an mainistir a bhí 'sa sgeilg in aon chor, agus go ndeinfí píosadh ansúd i rith an Charghaois.
    San t-sean aimsir bhíodh rásaí ar chapaillibh ag an lánamhain tar éis iad a phósadh. Fado, freisin thagadh buachaillí- cuighe go dtí tighe na lamhnáin an céad oidhche tar éis
      1. poetry
    Caitlín Ní Dubhghaill