School: Árd Aoibhinn

Ardeevin, Co. Galway
Dll. De Grás

1. Tá mé i mo chomhnuidhe i nGlún. Baile beag i seadh é. Ar an taobh thoir de'n bhaile seo tá chnoc mór suidhte.
    Tá an cnoc seo dhá chéad troighthe ar aoirde. Tháinig Naomh Pádraig ar chuairt do dtí an cnoc seo ar an bhfiche lá de mhí na Feabhra i mbliadhain 475. Chaith sé seachtmhain ar an gcnoc seo ag guidhe. D'fhág sé rian a dhá glúine ar bhárr an chnuic agus tá siad le feiceáil annsin anois. Sine an fáth a tugtar Glún ar an mbaile sin. Bhí cill bheag ar bhun an chnuic seo agus tá clocha na cille sin le feiceáil ar bhun an chnuic.
    Fásann a lán seamróg air.
    Tháinig Cromail go hÉirinn sa mbkiadhain 1649. Nuair a chuala sé go raibh cill ar bhun an chnuic seo. Chuir sé a chuid saighdiúirí go dtí an chill cun í a ionnsuighe.
    Nuair a shroic na saighdiúirí an chill bhí an sagart ag léigheamh
    Nóra Ní Ghéibheannaigh