School: Árd Aoibhinn

Ardeevin, Co. Galway
Dll. De Grás

1. Sean Scoileanna 17.1.’38
    San am fadó ní raibh aon scoil ag na daoine mar atá anois. Bhí favicíos orra roimh na Sasanaigh agus mar gheall ar sin níor chuireadar aon scoil ar bun ar feadh i bhfad. Níor chuireadar scoil náisiúnta ar bun go dtí an mbliadhain 1831. Roimh an mbliadhain sin bhí ar na daoine bochánaíbh a thógailt cois claidhe, i ngleanntaibh nó in áit ciúin mar sin. Bhí na scoileanna sin déanta de thuighe nó de chré agus bhí said an-bheag ar fad.
    Chuala mé go raibh sean-scoil istigh i bportach i gClaise Rua. Bhí ceann eile i ngleann san áit in a dtugtar lios na gCaoraigh, ceann eile i gCoille Ricárd. Chuala mé go raibh Oide agus a lán scoiláire ag fógluim i mbothán i gClaise Rua aon lá amháin. Tháinig na Sasanaigh orra agus mharbhuigheadar gach duine aca.
    Bhí sagart ag léigheadh Aifrinn i nGlún aon lá amháin. Tháinig an namhad air agus mharbhuigh siad é. Tá poll annsin fós
        1. buildings
    Caitlín Ní Dhubhghaill