School: Árd Aoibhinn

Ardeevin, Co. Galway
Dll. De Grás

1. Ins an t-sean aimsir bhí go leór sean chearda ann mar an gobán saoir, an ghreasaidhe, an fear déanta tairingí, an fear déanta coinnle agus an siúinéar.
    Rinne an gobán saoir caisleán agus pálásanna. Bhí gobán saor in a chomhnaidhe i gCnocán. Pádraig Ó Bhriac an t-ainm a bhí air. Tá a mhac beó fós.
    Rinne na gréasaidhe bróga nua, claganna, agus dheisigh siad sean bhróga agus sean-claganna. Tá gréasaidhe in a chomhnaidhe i gCruc. Séamus Ó Stretch an t-ainm atá air. Séamus an Ghréasaidhe tugtar mar leas ainm air. Tá sé beó fós. Tá sé céad agus cúig bhliadhain d'aois.
    Rinne na fir déanta tairingí tairingí as sreang nó téad iarainn. Bhí ceann i
    Máire Ní Chiaráin