School: Lisín na hEilte (Buachaillí)

Lisheennaheltia, Co. Galway
Pádraic Ó Séadhacháin

1. Bhí dream de na comharsanna bailighthe isteach ag tigh Pat Dolan oidhche ag cuairt. Cuid aca ag imirt cardaí, cuid eile ag seanchas daoibhtha féin mar is gnáthach dá leithide a bheith.
    Nach ionghantach an glór atá ag sean-Micilín fós.
    "Is ionghantac gan aimhreas" arsa duine eile.
    Chualaidh mé féin é indiu agus mé thuas ar mhóin Cill a' Chocla" arsa Sean-Mhichil a Búrca. Bhí sé ag glaodhach ar a mhadadh agus chualaidh mé go glinn é.
    "Níl urlabhra chomh maith aige is bhí ag Patch Phatcy fado" arsa Pat Dolan.
    Chualaidh mé gor raibh an t--an gló aigesean arsa an sean-Cinnéideach.
    Bhoil arsa Pat, Beannacht Dílis Dé le h-ainmannachaí na marbh; Cualaidh mé m'athair a rádh go raibh bean Patch Phatcy (Brighid) ag dul ar margadh Dún Mór lá agus tar éis imtheacht dhuithche gur bhris Patch a phíopa. Ní raibh fhios aige céard dhéanfadh sé gan gaoil mar bhí an t-an dúil aige 'san tobac.
    Suas leis ar bhárr Eiscir an
    Máirtín Mac Concatha